sobota, 16 lutego 2013

Sałatka z krewetkami

Lekka, szybka i przyjemna ;) może być coś lepszego?
Ja krewetki mogę pochłaniać w każdej postaci, czy pieczone, gotowane, podsmażane mmm niebo w gębie.


Składniki:
(4 porcje)

  • Ok. 390g krewetek królewskich
  • Opakowanie mieszanek sałat (lub np. sałata lodowa, rukola, wg uznania)
  • ½ papryki czerwonej lub pomarańczowej
  • 1 cytryna
  • ½ limonki
  • Pęczek  świeżego szczypiorku
  • 1-2 średnie pomidory
  • Ser żółty wg uznania (ja użyłam cheddara)
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, oliwa, masło


Wykonanie:

Krewetki myjemy, odsączamy z wody. Do miski z krewetkami dodajemy połowę soku z cytryny,  startą skórkę z limonki i cytryny, poszatkowany drobno czosnek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
 Na rozgrzaną patelnie,  nalewamy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek i jedną łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy odsączone krewetki. Podpiekamy ok. 3 min, przed końcem polewamy sosem który pozostał w misce.
Do miski wsypujemy, sałatę, pokrojone pomidory, poszatkowany szczypiorek, paprykę oraz krewetki (bez sosu). Skraplamy drugą połową cytryny i limonki, łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Mieszamy i na wierzch posypujemy startym serem.

Dla smakoszy którzy nie boją się zjeść bagietki polecam podpieczoną z startym serem ;-)

A Wy jakie macie ulubione kombinacje z krewetkami? Wolicie te już "obrane" czy jeszcze z oczkami w łuskach?

2 komentarze:

  1. Ależ ja lubię krewetki. A w takiej sałatce to już w ogóle...niebo w paszczy :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...