niedziela, 26 maja 2013

Spaghetti ze świeżych pomidorów i miętą



 
Nie wiem jak Wam, ale mi się rzadko zdarza robić a potem jeść  spaghetti na gotowym już sosie.Czy to zwyczajne na bazie warzyw, czy carbonara, czy bolonese – zawsze gotuje sama , bez użycia gotowych „słoików”.  Z używaniem słoikowych przyjemności kojarzą mi się raczej mężczyźni.  To są prawdziwi specjaliści od odgrzewania czy podgrzewania gotowców ;-)

 Jako, że weekend, pogoda za oknem urocza,  więc szkoda marnować czasu w kuchni, proponuję Wam ciekawy, smaczny i co najważniejsze szybki przepis na spaghetti z świeżymi warzywami.
Zamiast świeżej bazylii proponuję czasem spróbować z równie pyszną miętą
Dodaje ciekawą świeżą nutkę :) 

Składniki:

·         Makaron spaghetti
·         4 pomidory
·         ½ pęka świeżej mięty
·         Strączek szczypiorku
·         3-4 pieczarki
·         3 ząbki czosnku
·         papryka chilli
·         Oliwa
·         Sól, pieprz
 

 Przygotowanie:

1/ Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy wg czasu na opakowaniu. Najlepiej na lekko al dente.
2/ Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy, i zaczynamy kroić w małą kostkę.
3/ Jak makaron jest już gotowy, rozgrzewamy patelnię  z łyżką, dwoma oliwy i wrzucamy:  czosnek, pomidory, pieczarki, szczypiorek paprykę chilli.  Jak pomidory puszczą trochę sosu, dorzucamy spaghetti  i miętę oraz z 4 łyżki wody po makaronie. Mieszamy energicznie, doprawiając do smaku. Czekamy do momentu wchłonięcia wody.
4/ Podajemy  z startym żółtym serem, a najlepiej parmezanem.



Smacznego!

 
Próbowałyście kiedyś takiego szybkiego przepisu? Lubicie miętę w codziennych przepisach?



2 komentarze:

  1. uwielbiam miętę :) nawet do kawy lubię wrzucać świeże listki :)
    a makaron smaczny jest tylko z własnym sosem :) ja też nie lubię tych gotowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gośka z kawą jeszcze nie próbowałam ;D

      z herbatami, czekoladami, saładkami, owocowymi sokami, ale kawa, muszę nadrobić:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...